BA EN DE
Fana Logo

Zdravstvene prednosti voćnih namaza

Voćni namaz zdravlje

Voćni namazi su bogati vitaminima poput C, A, i E, te dijetalnim vlaknima koja pomažu pravilnoj probavi i jačaju imunitet. Oni su zdravija zamjena za industrijske slatkiše jer sadrže prirodne šećere i antioksidanse. Preporučuje se njihova konzumacija za doručak, kao dodatak palačinkama, zdravim kolačima i integralnim tostovima.

Recepti s FANA voćnim namazima

Kolač s džemom od šljive

Kolač sa šljivom

Ovaj jednostavni domaći kolač odličan je za popodnevni čaj ili kafu.

Umutiti jaja i šećer, dodati mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Smjesu sipati u tepsiju i po vrhu staviti džem. Peći na 180°C oko 30 minuta.

Prhki keksići s marelicom

Keksići s marelicom

Zamijesite tijesto, razvucite i izrežite oblike. Na pola stavite marelicu i preklopite. Pecite na 170°C oko 15 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.

Zanimljivosti i stručni savjeti

“Voćni namazi su prirodan izvor energije i antioksidanasa, odlični za doručak i užinu.”
– dr. Jasminka D., nutricionist
🍑 Fun fact: Marelice sadrže više beta-karotena nego mrkva!

Kalendar sezonskog voća i povrća

Namirnica JanFebMarAprMajJun JulAvgSepOktNovDec
Jagoda
Višnja
Marelica
Šljiva
Jabuka
Kruška
Šipurak
Paradajz
Krastavac
Paprika
Kupus
Cvekla
Mrkva

Savjeti Nanna Fana

Ilustracija bake sa maramom

🥣 Kako sačuvati džem bez konzervansa: Kada napunite tegle, obavezno ih okrenite naopako na 10 minuta da se napravi vakum. Zatim vratite u normalan položaj i ostavite da se hlade prekriveno dekicom.

🫙 Kako izbjeći kvarenje zimnice: Koristite sterilne tegle, napunite ih dok su proizvodi još vrući, i odmah zatvarajte metalnim poklopcima. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

🍅 Ajvar bez gorkog okusa: Patlidžan pecite cijeli i nakon pečenja ga stavite u kesu da se spari prije guljenja. Tako će ajvar biti slatkasti i punog okusa.